Dumneata de la ce gazetă ești?

 

Lista pretendenților la  funcția de Președite de țară în în plin proces de  scriere. Oameni pe care îi cunoaștem sau pe care nu avem de unde să-i cunoaștem. Oamenii care, muți dintre ei,  nu ne cunosc pe noi. La urma urmei, un președinte de țară nu are cum să-l cunoască pe  fiecare dintre alegătorii săi. Nu are cum.

Am fot  pe timpuri într-o deplasare peste hotare alături de un președinte de țară. Scrisem mult, foarte mult despre el, am avut chiar slăbiciunea să cred că e chiar omul de care -mi pot lega  spreanțele și nu era deloc vorba de  apartamente, mașini, funcții, merdalii sau alte lucruri prin care mi-aș face viața un pic mai  bună. Necondiționat. Ca proștii.

Am fost deci, cu el într-o deplasare, împrumutînd o geantă de la colegul meu de cabinet, pe care căram  bătînd-o de șold în  pasul mereu grăbit al grupului oficial. Simțeam ceva din ce ar fi trebuit să simptă un membru al echipei și asta mă făcea să mă simt stîpînit oricîr de aproape m-as fi aflat de domnul președintre.

Spre capătul vizitei, împreună cu alți cîțiva  jurnaluști, l-am rugat pe domnul președintre să ne vorbească despre rezultatele vizitei S-a preferat o masă din holul hotelului și o oră la care  nu prea treceau valiziespre ascensoare.  Intervievatul a trecut cu privirea peste fețele noastre, iar cînd a ajuns să-mi citească fața, a întrebat: ”Da dumneata, de la ce  gazetă ești?”. Atunci mi-am dat seama că am crezut ca prostul.

Se scrie și acum o listă cu nume. Și pentru că se scrie, și pentru ca să simțiți ce se întîmplă, faceți un exercițiu de imaginație: luați pe rînd cîte un nume din lista  aceea, scrieți-l pe o  tablă imaginară, puneți virgulă după el și încercați scrieți mai departe ”…, Președintele Republcii Moldova”. Cum e? Chiar vă simțiți bine? Și chiar merită țara asta un asemenea viitor? În percepția mea, în multe din cazuri, din ce se scrie pe tablă, e de admis numai țara și virgula.

Altfel, mințiți de niște cuvinte, amăgiți cu o prietenie  care nu are cum să existe, rătăciți în întuneric de un muc de țigară care se pretinde Luceafăr, am putea ajunge într-un hol, la o masă noi, țara și un președinte care ne privește nedumerit și ne întrebă ”Dumneata, de la ce gazetă ești?” Și atunci, ce poate răspunde Republica Moldova?

Constantin OLTEANU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.