Dosarul privind implicarea unei bănci comerciale în furtul miliardului, finalizat. Stoianoglo: Noii acționari cunoșteau situația, dar au cumpărat acțiunile lui Plahotniuc

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a anunțat oficial, astăzi, despre finalizarea urmăririi penale în dosarul privind implicarea în furtul miliardului a unei bănci comerciale. Totodată, acesta s-a referit și l-a speculațiile apărute în spațiul public, precum că organele de anchetă ar periclita activitatea instituției bancare și a actualilor investitori.

„Rechizitoriul procurorilor, care cuprinde 40 de volume ale cauzei penale, vizează atât instituția bancară, în calitate de persoană juridică învinuită de spălare de bani, cât și fosta președintă a comitetului de direcție al acestei bănci, acuzată de escrocherie în proporții deosebit de mari și spălare de bani în interesul unei organizații criminale. Acum trei săptămâni,

Amintim . Prin aplicarea sechestrului, procurorii urmăresc scopul reparării prejudiciului cauzat, prin comiterea infracțiunilor, cu o eventuală confiscare a acestora, în folosul statului. Sechestrele aplicate nu vor influența activitatea cotidiană a instituției bancare”, a punctat Procurorul General.

Cât despre fosta președintă a comitetului de direcție al băncii, aceasta este cercetată în libertate, după ce în martie curent, instanța a respins demersul procurorilor de arestare preventivă a persoanei învinuite.

Figuranții pe dosar au fost informați despre finalizarea urmăriii penale, iar procurorii urmează să expedieze în judecată dosarul, în scurt timp.

Procurorul General s-a referit și la speculațiile despre acțiunile care ar fi fost îndreptate împotriva investitorilor străini și cele despre cercetarea penală a investitorilor respectivei bănci sau despre mâna lui Platon în desfășurarea investigației.

„Am încercat să detectez miza acestor speculații. Care este scopul și gradul de resposabilitate al celor care le lansează, acțiuni care nu pot genera decât incertitudine, destabilizare și neîncredere în achetă? Anumite voci ne-au acuzat că nu am acționat transparent și nu am oferit publicului toată informația. Toată informația nici nu poate fi făcută publică, reieșind din interesul și secretul urmăririi penale. Noi nu executăm comenzi și nu avem nimic nici cu gestionarii, nici cu investitorii acestei bănci. Procuratura investighează activitatea instituției bancare și a gestionarilor ei de atunci, care se prezumă a fi implicați în sustragerea banilor statului, în valoare de 2,3 miliarde de lei. Încă în 2014, despre acest lucru a aflat întreaga comunitate financiar-bancară și fosta și actuala conducere a Băncii Naționale, precum și alte autorități publice centrale, inclusiv Parlamentul, Guvernul și Președinția. Este cert că anume datorită fostei conduceri a BNM a fost posibilă realizarea furtului miliardului, majoritatea din ei au fost puși sub învinuire și în viitorul apropiat ne vom aprecia asupra rezultatelor urmăririi penale în privința lor”, a punctat Stoianoglo.

Totodată, potrivit Procurorului General, „noii acționari ai băncii erau în deplină cunoștință despre cele întâmplate, dar totuși au cumpărat pachetul de acțiuni, beneficiar al căruia era Vlad Plahotniuc”: „Acest lucru nu era o noutate nici pentru organele de drept, inclusiv pentru Procuratura Anticorupție, care însă nu a întreprins nimic. Explicația este simplă: beneficiarul tuturor tranzacțiilor era nimeni altul decât Plahotniuc, care trebuia protejat de orice răspundere, inclusiv penală. Prin urmare, spațiul public era injectat regulat cu doze de minciuni, oferind aparența anchetării cauzei, pe când în realitate, firul roșu al responsabililor de investigarea fraudei bancare era mimarea sau în cel mai bun caz, deturnarea investigațiilor pe o pistă greșită, misiune îndeplinită cu brio timp de 6 ani”.

„Procuratura nu crede în coincidențe, cei care sunt de părere că prin acțiunile Procuraturii au fost afectate interesele acționarilor băncii să se clarifice cu managerii care au negociat procurarea pachetelor toxice de acțiuni și să împărtășească această informație și cu PG, chiar dacă nu este în interesul lor”, a conchis Stoianoglo.

Amintim că la 11 august, la demersul Procuraturii Anticorupție, instanța de judecată a autorizat punerea sub sechestru a bunurilor în valoare 1,9 miliarde de lei ale unei bănci comerciale – figurantă în dosarul vizând frauda bancară. Este vorba despre 54 de autoturisme, 24 de imobile și 4 autospeciale – în valoare de 58 milioane de lei, precum și 114 valori mobiliare de stat în sumă de 1,85 miliarde de lei.

La 12 august, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) s-a declarat îngrijorată de acuzațiile intentate de Procuratura Anticorupție împotriva Victoriabank și de recentul mandat al instanței care autorizează Procuratura Anticorupție să pună sub sechestru activele Victoriabank în legătură cu investigarea activităților frauduloase în sectorul bancar moldovenesc din anul 2014.

Totodată, banca vizată a remis un comunicat în care administrația instituției se arată „surprinsă de includerea sa în acest caz, care vizează evenimente petrecute în sistemul bancar din Republica Moldova cu șase ani în urmă, după o perioadă atât de lungă de la derularea faptelor. „În opinia noastră, Victoriabank, în forma sa actuală și după transformarea începută în 2018, nu are legătură cu cauza cercetată de autorități. Pentru a demonstra acest lucru, Victoriabank colaborează cu autoritățile și așteaptă etapele următoare ale procesului. Acționarii internaționali, Banca Transilvania și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, dar și cei locali, inclusiv fondatori ai Victoriabank, al căror scop este să contribuie la modernizarea sistemului bancar din Moldova și să susțină creșterea economică a țării, sunt neplăcut surprinși de situație și consideră că acțiunile recente reprezintă o amenințare a stabilității financiar-bancare și o piedică în dezvoltarea țării. BT și BERD vor apela la toate căile legale pentru a proteja Victoriabank”, se menționează în comunicat.