Igor Dodon, circa 2,5 miliarde de lei recuperate

 

Republica Moldova a recuperat 2,5 miliarde de lei din furtul miliardului, bani care deja au fost transferați în bugetul de stat. Despre aceasta a anunțat președintele Igor Dodon, după ședința Consiliului Suprem de Securitate. Potrivit acestuia, câteva miliarde de lei sunt sechestrați de către procurori.

„Prejudiciul cauzat statului este de 13,3 miliarde de lei. Fără procentele pe care le plătim la BNM. Recuperat + sechestrat. Adică bani recuperați și transferați la bugetul de stat și active care sunt sechestrate sunt la această etapă sunt 6,3 miliarde de lei, ceea ce este dublu față de ceea ce am avut la începutul anului. Și aici este vorba doar de surse interne. Din acești bani, 2,5 miliarde sunt transferate pe conturile statului. Sechestre active sunt 3,8 miliarde de lei.

Președintele spune că este o intensificare foarte bună a activităților pentru recuperarea banilor pe extern. „Pe extern nimeni nu a făcut nimic. Noi știm că marea majoritate a banilor au fost transferați în extern. Pe extern avem 51 de cereri de asistență juridică internațională și avem cu 19 state comisii rogatorii. Ceea ce înseamnă că în timpul apropiat vom începe arestarea activelor înafara țării. Noi cunoaștem deja unde sunt active, bani cash de sute de milioane de dolari. Procuratura Generală a intensificat activitatea în acest sens”, a declarat Dodon.