Autoritatea Aeronautică Civilă anunță că nu mai este nevoie de autorizație pentru a opera zboruri cu dronele

Folosirea dronelor la o înălțime de până la 30 de metri va fi permisă fără autorizația emisă de către Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC). Potrivit instituției au fost operate modificări în vedere implementarea a prevederilor UE referitoare la operarea aparatelor de zbor fără pilot, pentru a asigura o tranziție treptată la noul cadru normativ.

Așadar, AAC a emis un Ordin prin care au fost introduse două noi categorii de aeronave fără pilot – Jucărie și Aeromodel, zborul cărora în spațiul aerian necontrolat (clasa G), până la o înălțime mai mică de 30 m, nu mai necesită obținerea unei permisiuni scrise de la AAC și coordonarea prealabilă cu serviciul de trafic aerian al Î.S. MOLDATSA.

Suplimentar, a fost stabilită lista exhaustivă a cerințelor pentru obținerea permisiunii scrise a AAC, în cazul zborurilor care necesită o astfel de permisiune, dar și pașii necesari de urmat pentru efectuarea zborului în condiții de maximă siguranță.

Amintim că, până în prezent, deținătorii de drone, erau obligați prin lege să obțină autorizație de la AAC pentru a putea opera zboruri cu aparatul în spațiul aerian național.