Igor Dodon salută ultima decizie a Curții Constituționale: „Întârziată, dar necesară”

Decizia adoptată de Curtea Constituțională (CC) la data de 6 august 2020, privind modalitatea de suspendare a Președintelui în cazul în care refuză să desemneze un premier propus de majoritatea parlamentară, a fost salutată de șeful statului. Igor Dodon a menționat că magistrații CC au pus punct, astfel, practicii „ilegale” din timpul guvernării Plahotniuc, când atribuțiile Președintelui puteau fi „suspendate pe 5 minute și transmise competențele acestuia speakerului sau premierului să semneze decrete în locul lui”.

„În primul rând, Președintele nu poate fi suspendat pe cinci minute și transmise competențele acestuia speakerului sau premierului așa cum se făcea în timpul lui Plahotniuc. De mai multe ori am declarat că ceea ce s-a întâmplat în anii 2017-2018, a fost un lucru ilegal, când CC suspenda activitatea președintelui temporar pentru a permite altcuiva să semneze decrete în locul lui”, a subliniat Dodon.

Potrivit lui, Curtea Constituțională, prin decizia de la 6 august a pus punct în acest subiect.

Ce ține de înaintarea candidaturii primului ministru, „Curtea a spus un lucru foarte important”, menționează oficialul.

Igor Dodon explică procedura prin care ar putea fi demis, în cazul în care nu ar accepta candidatura unui prim-ministru. El susține că demiterea sa în acest context este „practic imposibilă”, „în situația actuală”.

„Majoritatea parlamentară formalizată poate înainta o candidatură pe care Președintele ar trebui să o accepte. Majoritate parlamentară formalizată înseamnă, conform legislației în vigoare, majoritatea parlamentară care se anunță la ședința Parlamentului, nu semnarea celor 51 de deputați în cabinet nu știu la cine pentru o candidatură la funcția de prim-ministru, ci se anunță în ședința Parlamentului”, precizează Dodon.

„Asemenea majoritate fără participarea noastră este practic imposibilă. Dacă Președintele nu acceptă această candidatură, atunci începe procedura constituțională, ceea ce înseamnă că 67 de deputați trebuie să voteze pentru suspendarea Președintelui, în acest Parlament, nicio șansă, dar dacă acest lucru se întâmplă, peste 30 de zile trebuie să aibă loc referendum la care trebuie să voteze pentru demisia Președintelui cu cel puțin +1 vot față de numărul de voturi care au au votat pentru Președinte patru ani în urmă, adică 836 de mii de oameni, ceea ce este „imposibil în această situație”, susține șeful statului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.