CCM a decis: Președintele, obligat să desemneze premierul propus de majoritatea parlamentară. Dacă refuză poate fi demis

Curtea Constituțională a decis că președintele Igor Dodon poate fi suspendat și demis din funcție dacă refuză să desemneze premierul propus de o majoritate parlamentară formalizată.

Decizia CCM a fost pronunțată acum câteva minute în urmă.

Judecătorii de la Înalta Curte au mai decis că dacă președintele Republicii Moldova refuză să desemneze candidatul înaintat la funcția de premier de către o majoritate parlamentară formalizată, atunci șeful statului poate fi demis sau suspendat.

„Se admite parțial sesizarea depusă de Igor Munteanu În cazul în care este constituită o majoritate parlamentară absolută, formalizată, președintele Republicii Moldova este boligat să desemneze candidatul înaintat de această majoritate pentru funcția de prim ministru. În cazul în care nu este constituită o majoritate parlamentară absolută, președintele Republicii este obligat ca după consultarea fracțiunilor parlamentare să desemneze un candidat pentru funcția de prim ministru chiar dacă fracțiunile parlamentare nu sunt de acord cu propunerea sa. În cazul în care președintele refuză să desemneze candidatul pentru funcția de prim-ministru înaintat de majoritatea prlamentară, această situație poate fi soluționată prin prisma art. 89 din Constituție, care prevede suspendarea din funcție și demiterea președintelui R. Moldova”, mai este preciuzat în decizia CCM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.