Trebuie să învăţăm să trăim cu acest virus

În ceea ce priveşte pandemia de COVID-19, lucrurile vor merge „din ce în ce mai rău” dacă guvernele nu vor lua măsuri mai stricte, a avertizat zilele trecute Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Statele Unite sînt în prezent epicentrul pandemiei, iar tensiunile dintre preşedintele Donald Trump şi experţii din domeniul medical au dus la o creştere a numărului de cazuri.

La o conferinţă de presă susţinută la Geneva, dr. Tedros, directorul OMS, a spus că „mesajele amestecate ale liderilor” au subminat încrederea publicului în încercările de a controla pandemia.

Virusul rămîne inamicul public numărul unu, dar acţiunile multor guverne şi oameni nu reflectă acest lucru, a spus funcționarul.

Şeful OMS a mai spus că măsuri precum distanţarea socială, spălarea mîinilor şi purtarea măştilor în situaţii adecvate trebuie luate în serios şi o revenire la vechea normalitate, în viitorul apropiat, nu este realistă.

Dacă elementele de bază nu sînt respectate, există o singură direcţie în care se va îndrepta această pandemie: din rău în mai rău, susține oficialul.

În acceași ordine de idei, dr. Mike Ryan, directorul executiv al Programului pentru Situaţii de Urgenţă al OMS, a declarat că reducerea unor măsuri de blocare în America şi deschiderea unor zone au dus la o transmisie intensă, adăugînd că închiderea regiunilor mari ar avea consecinţe economice uriaşe, dar că blocarea locală în anumite locuri ar putea fi necesară pentru a atenua răspîndirea virusului.

Mike Ryan a cerut guvernelor să pună în aplicare strategii clare şi puternice, vorba oficialului, adăugînd că cetăţenii trebuie să înţeleagă şi trebuie să le fie uşor să se conformeze.

Trebuie să învăţăm să trăim cu acest virus , a spus dr. Ryan, avertizînd că aşteptările ca virusul ar putea fi eradicat sau ca un vaccin eficient ar putea fi gata,în cîteva luni au fost nerealiste. În plus, nu se ştie încă dacă recuperarea după infectarea cu noul coronavirus va duce la imunitate şi, dacă s-ar întîmpla asta, cît va dura această imunitate.