Ar putea exista un vaccin COVID-19 pînă în ianuarie?

Specialiştii în boli infecţioase de la Institutele Naţionale de Sănătate şi Cercetare pentru Cancer Fred Hutchinson din Statele Unite spun că şansele de a dezvolta un vaccin pentru COVID-19 pînă în ianuarie a anului viitor sînt o provocare extrem de ambiţioasă, dar este posibilă.

Totul va trebui să meargă incredibil de perfect pentru ca acest lucru să se întîmple, a spus dr. Larry Corey, un expert de top în virusologie, imunologie şi dezvoltare de vaccinuri şi membru al diviziei de vaccinuri şi boli infecţioase la Fred Hutch.

Evident, primul vaccin scos, care este acest vaccin ARN, indiferent dacă este Pfizer sau Moderna, va trebui să funcţioneze extraordinar de bine pentru a primi un răspuns favorabil pînă în ianuarie, a mai spus specialistul.

Cu cît eficacitatea este mai mare sau mai bună, cu atît este mai scurt timpul necesar pentru a arăta că un vaccin este eficient. Se poate întîmpla asta pînă în ianuarie? Răspunsul este da, a adăugat Corey.

Dar ce contează la un vaccin împotriva COVID-19? Experții în materie sînt de părere că oamenii de ştiinţă şi politicienii pot face predicţii sau pot fi încurajaţi de date, dar singurul lucru care contează cînd tragem linie este dacă în urma unui studiu controlat cu placebo ne arată că vaccinul funcţionează şi reduce riscul ca cineva să facă forme severe de COVID-19.

China a anunțat că va face vaccinul împotriva noului coronavirus un bun comun la nivel global în momentul cînd dezvoltarea sa va fi finalizată.

Într-o recentă conferinţă de presă, Ministrul Tehnologiei şi Ştiinţei din China a precizat că ţara sa doreşte o creştere a cooperării internaţionale în cazul dezvoltării unui vaccin.