Cine a stricat aerul politic, luni, în Parlament

 

Săptămîna aceasta, a tunat și i-a adunat… în Parlament. A fost multă gălăgie, care a sfîrșit cu…nimic. De la o luni, Biroul permanent al Parlamentului a decis ca deputații să ia prînzul, apoi să vadă ce-i cu moțiunea de cenzură împotriva Guvernului. S-au strîns gramadă fix la ora 14. Și s-a început tragerea de păr. Premierul Chicu vorbea ceva de la tribună, o parte asculta, altă parte se uita în iPhone, iar a treia parte, cea din opoziție, striga din toți plămînii  – mincinosul, cu referire la Chicu. Nu se auzea nici în cer, nici pe pămînt, ăștia ca și cum ne conduc, slugile urlau, iar noi, stăpînii, ne holbam la ei.

După multe vorbe spuse aiurea, situația a fost pusă la vot, respectiv, moțiunea de cenzură împotriva Guvernului a căzut. Asta pentru că votase  46 de deputați, dar trebuia 51.

În discursul său, premierul a menționat că Executivul face tot posibilul ca să nu fie deteriorată situația din țară. „Ca om, încerc să înțeleg ce au văzut cetățenii la TV. Ne-au văzut pe noi, floarea națiunii. Să ne fie rușine pentru tot ce am făcut azi aici”, a declarat Chicu înainte de votul deputaților. De fapt, rînd pe rînd, toți deputații au zis că, luni, în Parlament s-a întîmplat o mare rușine. Au spus-o așa de parcă alții au admis această rușinică. Ei doar au asistat la această smulgere de unghii, mai mult verbală.

Se știa bine, cu precizie matematică, faptul că voturi nu ajung, dar s-a mers pe calea «dă să încercăm», în ideea, chipurile, încercarea vină n-are. Avea dreptate  Maia Sandu cînd spunea că PAS va lua o decizie cu privire la moțiune în momentul cînd vor exista 51 de voturi și cerea să se pună presiune întîi de toate pe PD. A avut dreptate, dar ce folos, a doua zi doamna Sandu și-a pus semnătura pe o bulă de săpun, semnînd moțiunea alături de Năstase și Candu. Frumoasă încrengătură. Numai socialiștii cît de cît s-au ținut de cuvînt, adică grămăjoară, asta pentru că  toți cei 37 de deputați ai PSRM au semnat un angajament public de a nu vota moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu. Pînă la urmă, l-au și respectat.

Un scurt comentariu la temă a făcut și președintele Dodon. El crede că cele patru partide „care o compun – PAS, PPDA, Partidul pro-Plahotniuc și Partidul Șor – au încercat să își mascheze eșecul și umilința zilei de azi prin justificări inventate, prin provocări degradante pentru forul legislativ și prin discursuri populiste.

Societatea a avut ocazia să vadă ce se ascunde în spatele acestor personaje politice, să vadă că sînt în stare să provoace doar scandal, haos și instabilitate. Moțiunea a căzut pentru că, de la bun început, a fost o acțiune fără conținut, o improvizație politică și s-a bazat exclusiv pe scenariul oligarhic de a mai smulge niște deputați din rîndul majorității”, a precizat președintele, ca de obicei, pe pagina sa de Facebook.

Dar cel mai nemulțumit dintre parlamentari s-a dovedit a fi deputatul încă democrat Alexandru Jizdan. Nenorocul a făcut ca el să stea umăr la umăr cu distinsa doamnă a Jorei de Jos  Mariana Tauber. Domnul Jizdan a cerut să i se găsească alt loc în sala Parlamentului, pentru că Tauber bruiază și strică aerul politic din jur.