Pandemie comparată cu gripa spaniolă

Zilele trecute, Ranieri Guerra, director general adjunct al Organizției Mondiale a Sănătății a avertizat omeninirea că milioane de oameni ar putea muri în cazul unui al doilea val al coronavirusului, adăugînd că pandemia a evoluat pînă acum așa cum au anticipat oficialii de la OMS.

„Comparăm cu gripa spaniolă, care s-a comparat la fel cu pandemia de COVID-19. A scăzut în vară și a revenit puternic în septembrie și octombrie, fiind responsabilă pentru 50 de milioane de decese în timpul celui de-al doilea val”, a spus oficialul la Rai TV din Italia.

Observațiile octorului Guerra vin în momentul în care mai multe țări din Europa – și de pe tot globul – încep să relaxeze măsurile de restricție introduse inițial pentru a limita răspîndirea coronavirusului.

Oficialii Uniunii Euroipene urmează să decidă ce țări vor fi supuse restricțiilor de călătorie, după ce țările își vor redeschide granițele pentru călătoriile internaționale. Cu rate ridicate de infecție și mortalitate înregistrate în SUA și în America de Sud, este de așteptat ca vizitatorii din regiune să fie în continuare supuși restricțiilor de călătorie în Europa.

Pe de altă parte, profesorul francez Didier Raoult, care a stîrnit controverse pentru promovarea intensă a folosirii hidroxiclorochinei în tratarea COVID-19, a contrazis în trecut temerile autorităţilor că ar putea veni un al doilea val de coronavirus pe fondul relaxării măsurilor stricte impuse pentru a limita răspîndirea virusului SARS-CoV-2.

Profesorul Didier Raoult, directorul Institut Mediterranee Infection din Marsilia, a afirmat că datele privind răspîndirea coronavirusului arată că s-ar fi ajuns la o „curbă Bell”, despre care a susţinut că este un ciclu epidemic tipic, care ar trebui să excludă perspectiva unei reveniri.

Povestea celui de al doilea val, susține medical francez, este o fantezie care a fost inventată în timpul gripei spaniole, care a început în vara lui 1918.

Un apropo. În 1977-1978 a avut loc o pandemie relativ ușoară, denumită „gripă rusească”. Virusul gripei H1N1, care a provocat această pandemie, produsese deja o epidemie în 1950. De aceea, au suferit în primul rînd persoanele născute după 1950.