COVID-19, cercetări

De ce virusul duce la pierderea mirosului?

Cercetătorii și medicii care diagnostică și tratează cazurile de COVID-19 explică faptul că anosmia, pierderea capacității de a simți mirosuri, reprezintă unul dintre simptomele infectării. La cîteva luni de la primele cazuri confirmate, oamenii explică faptul că au descoperit o posibilă cauză a acestui fenomen. Infecțiile virale, precum răcelile sau cele care afectează sinusurile sau tractul respirator superior, pot duce la pierderea simțului mirosului. În majoritatea cazurilor odată cu dispariția simptomelor, printre care se numără și nasul înfundat, situația ar trebui să revină la normal. În unele cazuri, totuși, situația tinde să devină cronică, anosmia durînd luni sau chiar ani.

Cei diagnosticați cu COVID-10 explică faptul că pierderea mirosului a survenit brusc, iar revenirea acestui simț a avut loc la fel de brusc, după o săptămînă sau două. În cazul acestei infecții, pacienții acuză pierderea simțului mirosului chiar și în cazul în cazul în care căile respiratorii nu erau blocate. Folosind scanările computerizate, oamenii de știință au ajuns la concluzia că în cazul persoanelor care suferă de COVID-19 partea în care se află receptorii care analizează mirosurile erau acoperiți de mucus și de țesut inflamat. Astfel, cercetătorii au putut explica pierderea mirosului în cazurile în care mucusul nu blochează căile respiratorii.

Studiile au demonstrat faptul că SARS-CoV-2 infectează organismul uman atașîndu-se de receptorii ACE2, aflați pe suprafața celulelor aflate în tractul respirator superior. Inserarea virusului în celulele umane fiind posibilă cu ajutorul unei proteine numite TMPRSS2. Aflat în celulele umane coronavirusul se poate răspîndi, ceea ce duce la declanșarea unui răspuns inflamator, unii cercetători consideră această importantă în evoluția virusului și a degenerării stării de sănătate a persoanei infectate.

Inițial, cercetătorii suspectau faptul că SARS-CoV-2 este responsabil și de distrugerea neuronilor olfactivi, responsabili de transmiterea semnalului oferit de interacțiunea dintre receptori și diferite molecule.