Cine rîde sub masca care plînge?

Înclinăm să credem că cei de la meteo nu mint. Cînd au spus că va ploua, a plouat. Cînd au spus că  va tuna și va fulgera, a tunat și a fulgerat. Acum  zic că  avem în față o vară dintre cele mai fierbinți, iar noi îi credem și reparăm aparatele de aer condiționat.

Și în plan politic vara   se anunţă să fie una dintre cele mai fierbinți. Se umblă și pe scena politică cu mască, dar asta nu are nimic cu  plămînii. Da, cu virusul are ceva. Unii oameni politici sînt asimptomatic infectați cu alte preocupări politice decît  culoarea inițială a mandatului.  Sub masca unui partid  anume ”locuiește” cineva care  promovează interesele altui partid politic. Interesant e că în politică nu există dezinfectant. Sticluța aceea  care ne  umezește mîinile și care ne face să credem că sîntem suficient de protejați.  Ceva de genul unui dezinfectant ar trebui să fie, pînă la urmă, undeva între tîmplele  omului politic. Să nu admită, într-un mediu anume,  ca  acolo, în creier, să se poată dezvolta virusul  trădării și al prostituției politice.  Nu prea are importanță ce se întîmplă acum. Important e că în forurile superioare ale statului, politice, desigur, se încurajează presupunerea că, odată cu  deputatul, în tabăra în care trece el trece și electoratul. Dacă ar fi așa, atunci traseismul nu ar avea mai nimic  cu trădarea. Dar nu e așa. Alegătorii care au decis să promoveze în parlament un individ anume au votat pentru el ca să le facă gard,  să nu pună virgulă  între subiect și predicat, să nu împartă  satul în Sud și Nord, să aducă doctori în sat, să nu demoleze bisericile. Să… Pe ăsta l-au ales, pentru că el, individul,  își acoperea inima cu palma şi spunea că niciodată nu va pune virgulă între subiect și predicat, niciodată nu va demola biserici, niciodată nu va… Dar a plecat într-o echipă  în care se intră doar dacă pui virgulă între subiect și predicat, doar dacă demolezi biserici și …

Pentru că dincolo de mască nu mai e omul  pe care îl aveam în față  în clubul din sat, dincolo de mască  s-au întîmplat lucruri pe care noi nu le cunoaștem. Multe, foarte multe lucruri s-au întîmplat. Și doar masca aceea continuă să  afișeze vechile expresii.  Inclusiv expresia unui om care e pentru  țară și pentru cetățean. Doar masca.

Constantin OLTEANU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.