Ședința Parlamentului, închisă în lipsă de cvorum

În lipsă de cvorum după ce grupul Pro Moldova și fracțiunile PAS, Platforma DA și Paritdul Șor au anunțat că boicotează ședința Parlamentului pentru a nu permite Guvernului să-și asume angajarea în fața Parlamentului pe patru proiecte de legi, deputații PSRM și PDM au decis să-și dea un răgaz, făcând „un scimb de păreri” în sala de plen, dar și îndemnând „opoziția veritabilă de dreapta”, în speță Partidul Acțiune și Solidaritate, să vină la ședința plenară. Într-un final, după peste 40 de minute de „șezătoare” ședința a fost închisă fără măcar a fi deschisă.

„Înțelegem foarte bine emoții la unii colegi care știu foarte bine că, cel mai probabil, azi trebuia să vină procurorul general în plenul Parlamentului”, a menționat vicepreședintele Parlamentului Vlad Batrîncea. Astfel, el a menționat că nu ar dori ca „ca colegii din blocul ACUM să facă jocul oligarhului Candu”. „Veniți în sala de plen și împreună să muncim pentru cetățenii Republicii Moldova”, i-a îndemnat Batrîncea.

„Dacă avem timp, așteptăm colegii, să nu treacă timpul degeaba” și președintele fracțiunii PD, Dumitru Diacov a solicitat cuvântul. Astfel, acesta a menționat că „toată gâlceava asta s-a făcut din lipsa în această sală a deputatului Gațcan”. „Vrem să vă rugăm să ne dați o informație. Părerea mea este că „socialiștii și-au apărat marfa”. Prin ce metode l-au ademenit cei de la Pro Moldova eu nu știu, putem să presupunem,. Dar eu sunt convins că toată zarva asta crează o impresie foarte proastă la populația Republicii Moldova”, a menționat Diacov.

„Se vorbește despre un deputat, care este viu, a făcut și declarații și nu este o păpușă care poate fi ascunsă. Eu cred că lipsa deputaților în sală este din cauza că Guvernul vine cu asumarea de răspundere. Din cauza situației care s-a creat și ea nu a fost creată de socialiști, democrați și nu de alți deputați cum ar fi cei de la PAS”, a mai menționat președintele fracțiunii democrate.

Și președintele Partidului Democrat, deputatul Pavel Filip a solicitat cuvântul, manifestându-și regretul că „unii colegi, care au strigat pe la toate televiziunile că nu se vine cu măsuri de susținere a societății, astăzi au hotărât să boicoteze ședința”. „Regret că există o alianță practic formalizată dintre opoziția veritabilă de dreapta și hoții de miliarde”, a mai spus Filip.

Într-un final, în sala de plen a apărut președintele fracțiunii PAS, Igor Grosu, care a numit ședința Parlamentului drept „șezătoare”„V-am spus și ieri că ați călcat cu stângul când ați mers cu această asumare. Ați mai deconectat odată Parlamentul Republicii Moldova”, a declarat el.

Totodată, Igor Grosu a menționat că, dacă procurorul general Alexandr Stoianoglo într-adevăr intenționează să vină în Parlament, acesta i-a asigurat pe deputații PD și PSRM că deputații fracțiunii PAS vor fi prezenți în sala de plen. Asta nu înainte însă de a închide această ședință, astfel ca subiectul cu asumarea răspunderii să fie consumat, iar apoi Biroul Permanent al Parlamentului să se întrunească într-o nouă ședință și să stabilească o nouă ordine de zi a ședinței plenare.

„Dacă Stoianoglo vine, noi vă asigurăm că colegii mei vin. Închideți această ședință, ne convocăm în Biroul Permanent și revenim”, a asigurat el.

De altă parte, după 42 de minute de când urma să înceapă ședința, președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a menționat că ședința încă nu a fost deschisă. Astfel, solicitând secretariatului să anunțe prezența în sală, s-a constat că sunt doar 49 de deputați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.