UE începe ridicarea restricțiilor de călătorie pentru cetățenii din statele terțe, din 1 iulie. Ce putem face noi?

Începînd cu 1 iulie anul curent, Uniunea Europeană va începe ridicarea restricțiilor pentru călătoriile neesențiale, pentru cetățenii din statele terțe. În aces context, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene vine cu mai multe precizări.

Comisia Europeană a înaintat, pe 25 iunie 2020, statelor membre ale UE proiectul recomandării privind restricțiile temporare aplicate călătoriilor neesențiale în țările Uniunii. Acest document propune statelor membre ale UE aplicarea unei metodologii și a criteriilor unice de stabilire a listei statelor terțe pentru care restricțiile de călătorie în spațiul UE ar putea fi ridicate.

Astfel, se propune ca criteriile de bază pentru o eventuală decizie de ridicare a restricțiilor față de un stat terț să fie bazate pe situația epidemiologică într-un stat terț. Mai exact, în procesul de luare a deciziei se va ține cont de numărul de cazuri noi de infectare cu Covid-19 în ultimele 14 zile, care nu trebuie să depășească media pentru UE, de 16 cazuri per 100.000 de locuitori.

De asemenea, se recomandă să fie luată în calcul tendința de apariție a cazurilor noi de infectare cu Covid-19 în ultimele 14 zile, aceasta urmând să fie stabilă sau în descreștere.

Adițional, UE va ține cont și de faptul dacă statul terț aplică restricțiile pentru călătoriile cetățenilor UE (principiul reciprocității).

Documentul instituțiilor europene constituie o recomandare, dreptul exclusiv de instituire sau ridicare a restricțiilor aparținînd statelor membre ale UE.

La 27 iunie, Ministerul de Externe a publicat un document care conține informațiile actualizate privind accesul cetățenilor din Republica Moldova pe teritoriul mai multor țări din Europa, și nu doar, în lista regăsindu-se și Japonia, SUA sau Canada.