Studiu anti-COVID-19

Utilizarea măștilor de protecție este eficientă!

Utilizarea măștilor de protecție de către populație ar putea duce la o scădere a ratei transmiterii COVID-19 la un nivel mai ușor de controlat și ar putea chiar să prevină noi valuri de îmbolnăvire, atunci cînd este însoțită de măsuri de restricționare a deplasărilor cînd este cazul.

Cercetarea, realizată de oameni de știință de la universitățile Cambridge și Greenwich, sugerează că restricțiile nu vor putea împiedica reapariția infecțiilor cu SARS-CoV-2, dar utilizarea măștilor de protecție, chiar și cele făcute în casă, ar putea reduce rata de transmitere dacă un număr mare de oameni le poartă în public.

Analizele britanicilor recomandă folosirea imediată și universală a măștilor de protecție de către public.Cercetătorii au concluzionat că folosirea măștilor cu regularitate, combinată cu distanțarea fizică și unele restricții, ar putea fi o modalitate acceptabilă de gestionare a pandemiei și de redeschidere a activităților economice, înainte de dezvoltarea unui vaccin eficient împotriva COVID-19, boala provocată de noul tip de coronavirus.

Acum cîteva zile, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a modificat setul de recomandări privind gestionarea pandemiei. Astfel, OMS recomandă ca guvernele lumii să le ceară cetățenilor să folosească măști de protecție în spațiile publice.

În cadrul studiului, cercetătorii au ajuns la concluzia că măsura ca cetățenii să poarte măști de fiecare dată cînd sînt în public, indiferent de starea lor de sănătate, este de două ori mai eficientă pentru reducerea ratei de transmitere a bolii decît dacă aceștia ar purta măști doar după apariția unor eventuale simptome.

Autorii cercetării au analizat mai multe posibile scenarii, dar în toate scenariile, utilizarea măștii de către cel puțin 50% din populație ar reduce riscul răspîndirii bolii, ceea ce, în timp, ar duce la relaxarea restricțiilor.

Avem foarte puțin de pierdut dacă folosim măștile de protecție, dar cîștigurile ar putea fi semnificative, au declarat autorii studiului.

Peste 7,2 milioane de persoane s-au îmbolnăvit la nivel mondial de COVID-19 pînă în prezent, iar boala a dus la moartea a peste 410.000 de oameni în întreaga lume. Cele mai afectate țări ale lumii rămîn Statele Unite, Brazilia și Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.