CC a declarat constituționale modificările la Legea privind starea de urgență

După o ședință de circa patru ore, Curtea Constituțională (CCM) a acceptat ca motivat sesizările depuse de deputații „Pro Moldova”, Andrian Candu, Sergiu Sîrbu, Eleonora Graur și Corneliu Padnevici  și a parlamentarului Platformei DA, Chiril Moțpan.

Parlamentarii au depus o sesizare prin care au cerut Înaltei Curți să interpreteze Constituția privind starea de urgență. Potrivit deputaților, Legislativul a modificat Legea privind regimul stării de urgență, de asediu și război, prin completarea unor măsuri nelimitate.

„Am contestat compețentele Comiei Situației Excepționale. O normă legală care a permis atribuții nelimitate a Comisiei. Prin aceste atribuții Comisia a impus tot ce vrei: restricții sau amenzi atât de mari”, a spus pentru AGORA, deputatul Sergiu Sîrbu.

„Se recunosc constituționale prevederile articolului  20 și textul „altor acțiuni necesare”, în măsura în care autoritățile responsabile îndeplinesc doar acțiuni necesare realizării scopului care au stat la baza declarării stării de urgență, nu depășesc limitele Executivului și Parlamentul poate exercita un control”, a punctat președinta CC, Domnica Manole.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.