S-a subțiat majoritatea parlamentară

 

Săptămîna aceasta, printr-o cerere, un deputat pe nume Angel Agache avea să-i pună pe gînduri pe colegii de parlament. Apropo, domnul e la a doua plecare din PD. A plecat odată, apoi a revenit și iată că pleacă din nou. De această dată, deputatul a aderat la grupul Pro-Moldova, condus de Andrian Candu, care a salutat această decizie. Dumitru Diacov, președintele de onoare al PD, crede că la mijloc ar sta interese financiare, nicidecum viziuni politice.

Angel Agache a mai plecat din Partidul Democrat în anul 2008, cînd s-a format Partidul Liberal-Democrat. Ulterior, cînd Vlad Filat,  liderul PLDM, a fost încătușat, acesta a revenit în PD. Marți, democratul a anunțat că pleacă iarăși, de această dată el aderînd la grupul Pro-Moldova, condus de Andrian Candu.

„Mă bucur să ne revedem în aceeași echipă, pentru ca împreună să promovăm proiecte bune, care să ajute la ieșirea din crizele interminabile, generate de amatorismul guvernării actuale”, a scris Candu pe Facebook, după cererea de plecare depusă de Agache.

„Nu prima dată Angel pleacă din PD și revine. Eu cred că el a negociat pînă la ultima picătură de sînge și a realizat acum afacerea vieții sale. Și-a închis telefonul, pentru că mulți ai lui încercau să-l convingă să nu facă asta, dar cred că ceilalți care au mai plecat vor fi acum invidioși pe suma oferită”, a declarat, pentru UNIMEDIA, președintele de onoare al PD, Dumitru Diacov.

Pînă acum, au părăsit fracțiunea Partidului Democrat 15 deputați, 13  dintre ei regăsindu-se în grupul Pro-Moldova, condus de Andrian Candu, iar 2 aderînd la fracțiunea Șor. PD a rămas cu 14 parlamentari din 29, cîți a avut inițial. Iar majoritatea este formată din 51, astfel că votul dlui Oleinic devine de aur.

Autoritățile emit  în acest context anumite idei. Președintele Igor Dodon spunea recent, într-o emisiune TV, că ”trebuie adoptată legea care ar interzice trecerea deputaților dintr-o fracțiune în alta. Știu că asta trebuie să fie scris în Constituție, dar hai să discutăm despre sancțiuni. Spre exemplu, pe parcursul a 4 ani, nu poate fi formată o altă fracțiune. Să se plimbe prin coridoarele parlamentului. Sau să introducem rambursarea cheltuielilor pentru campania electorală, care i-a promovat, sau alte sancțiuni”. Iar unul dintre experți a propus privarea pe viață a transfugilor de dreptul de a candida din nou la funcția de deputat în Parlament.

„Zilele acestea, disperarea a ajuns și la șase zerouri. Aceste forțe și-au folosit toate instrumentele. Unul fin a dat start sezonului de achiziții iarnă-primăvară și cîțiva deputați au înțeles brusc că hoții de miliarde îi reprezintă mai bine. Au început să curgă ofertele pentru deputați, primari, consilieri, fără număr. Cîteva sute de mii ca să treci la Candu, ceva mai mult ca să treci la grupul Șor, de parcă ar exista vreo diferență. Unii, mai slabi de fire, au lăsat echipele din teritoriu, au luat banii și au plecat. Zilele acestea, disperarea a ajuns și la șase zerouri. Cînd ai la dispoziție aproape un miliard, ce înseamnă un milion- două de cheltuială. Agonia de a scoate încă 1-2 deputați pentru a arunca țara în haos îi face să ridice prețul”, a spus Filip. Potrivit președintelui PDM, pețitorii care merg în pelerinaj sînt Vladimir Cebotari și Marina Tauber, iar fiecare a primit indicații să mărească tempourile. ”Nu pierdeți bani și energie, ajunge! PDM s-a rupt de trecut. Furtul miliardului, invalidarea alegerilor, cumpărarea deputaților nu ne reprezintă. Noi mergem înainte, construind un alt partid”, a mai spus Filip. Deputatul a anunțat că fracțiunea pe care o conduce urmează să înregistreze în Parlamentul RM un proiect de lege prin care să se condamne acțiunile de corupere a deputaților și traseismul politic. Totodată, Pavel Filip i-a îndemnat pe cei de la PAS și Platforma DA „să nu-și mai facă iluzii” și „să nu se lase folosiți” de membrii Pro-Moldova și ai Partidului Șor. „Au mai fost în istorie din cei care credeau că dansează cu diavolul, dar s-a dovedit că diavolul dansează cu ei”, a menționat președintele PDM.