Tratamente pentru cultura viței de vie înainte de înflorit

Este una dintre cele mai păguboase boli ale viței-de-vie și afectează toate organele verzi ale plantei (frunze, lăstari, boabe). Primul semn este apariția unor pete galbene pe partea superioară a frunzelor, urmată de formarea unui puf albicios pe partea inferioară a frunzei, rezultat din fructificațiile ciupercii Plasmopara viticola.

Dacă ajunge la ciorchine în perioada de înflorire, mana îl usucă în totalitate.

 

Făinarea viței-de-vie (Uncinula necator)

Făinarea viței de vie apare din cauza unei ciuperci (Uncinula necator) care se dezvoltă în muguri pe timp de iarnă și care poate ataca toate organele plantei.

Ciuperca iernează în muguri sub formă de miceliu de iarnă și sub formă de cleistoteci. Primăvara, imediat ce condițiile au devenit favorabile, miceliul crește odată cu pornirea în vegetație, dând naștere unui alt miceliu pe care se formează stadiul conidial. Răspândirea în cursul vegetației se realizează prin conidii. Prin infectarea lăstarilor, are loc pătrunderea ciupercii în ochii de iarnă, miceliul rămânând acolo până în primăvara următoare.

Alți dăunători

Pe lîngă bolile ce pot afecta frecvent vița de vie, apar și dăunători, cum sunt molia verde și molia brună a strugurilor, care pot distruge boabele și frunzele în totalitate. Și în cazul acestora se recomandă profilaxia.

 

Cînd și cum se aplică tratamentele cu fungicide pentru vița de vie

În funcție de profilul lor (fungicide de contact ori sistemice), tratamentele se aplică de mai multe ori pe an, în momente cheie, pentru a preveni apariția infecțiilor cu mană sau făinare.

Importanța aplicării produselor de contact

Fungicidele de contact asigurăo bună protecție la suprafața plantei, creează o barieră de protecție, fiind ideale la începutul perioadei de vegetație, când nu avem o suprafață foliară viguroasă.

Ca prim tratament al viței de vie, BASF recomandă Polyram® DF (conține metiram), pentru combaterea manei, și Kumulus® DF , un fungicid pe bază de sulf, pentru combaterea făinării viței de vie. Avantajul acestora este că au o aderență foarte bună pe frunze și creează o barieră de protecție puternică, fiind rezistente chiar și la o ploaie puternică.

De remarcat faptul că, pentru simplificarea aplicării, tratamentele pentru mană și făinare se pot face simultan (se realizează amestecul de produse in rezervorul echipamentului de stropit).

Momentul aplicării acestui tratament: lăstar 5-7 cm.

Importanța aplicării fungicidelor sistemice

Spre deosebire de produsele de contact, care acționează la nivel exterior, cele sistemice pătrund în țesuturile plantei și oferă o protecție îndelungată împotriva bolilor.

Printre produsele sistemice pentru combaterea manei, BASF vă pune la dispoziție mai multe soluții:

  • Forum® Gold , un fungicid care conține dimetomorf și ditianon, destinat pentru a combate mana viței-de-vie, cu efect preventiv, curativ și antisporulant. Oferă o siguranță extraordinară în condiții de presiune ridicată, așa cum întâlnim în perioada de dinainte de înflorit. Fungicidul Forum® Gold întrerupe ciclul de reproducere a ciupercilor și suprimă răspândirea sporilor în plantă. Ditianon, substanța activă de contact, permite la aplicarea și la temperaturi scăzute, cum deseori avem primăvara.
  • Acrobat® MZ 69 WG , care beneficiază de un mod dublu de acțiune (sistemic și de contact) datorită substanțelor incluse: mancozeb și dimetomorf;
  • Delan® Pro , un fungicid cu tehnologie proactivă, pe bază de ditianon și fosfonați de potasiu – se remarcă printr-o mobilitate complexă în plantă, acropetală și bazipetală, un efect deosebit de important deoarece planta se află în continuă creștere.