Iritațiile pielii și măștile de protecție

Tot mai mulţi oameni poartă măşti de protecţie din cauza pandemiei, iar iritaţiile pe pielea feţei devin tot mai răspîndite. Astfel, ar trebui să știm cum putem trata iritațiile de piele apărute din cauza măștilor.

Oamenii îşi irită pielea de pe partea de sus a nasului, din spatele urechilor şi uneori chiar şi de sub bărbie. Specialiștii dermatologi de la prestigioasa Mayo Clinic din SUA spun că acest lucru se întîmplă din cauza faptului că măştile de protecţie sînt strîmte, ceea ce este un lucru bun, dar astfel pot împiedica circulaţia sîngelui.

Dermatologii mai spune că masca nu ar trebui să fie lejeră şi că ar trebui purtată strîns pe piele, dar nu aşa de mult încît să provoace vînătăi pe piele.

În acest sens este recomandată folosirea oxidului de zinc. Aceasta este substanţa chimică hipoalergenică de culoare albă găsită în scutece. Ea are proprietăţi anti-inflamatorii benefice şi poate fi pus un strat subţire pe partea de sus a nasului, în spatele urechilor şi sub bărbie – în locurile unde masca se freacă de piele.

Specialiștii subliniază că astfel substanţa are rolul unei bariere asupra frecării. Nu afectează și nu reduce eficienţa măştii de protecţie.

Primul pas pentru purtarea măştilor de protecţie împotriva COVID-19 ar fi ca după ce ne-am spălat şi ne-am uscat pe faţă, aplicăm o loţiune hidratantă hipoalergenică de două ori, lăsînd astfel un strat consistent.

Mai apoi putem înmuia un prosop în oţet şi să îl lăsam pe faţă în jur de 15 minute în locurile iritate. Punem o linguriţă de oţet alb într-un pahar sau bol mic cu apă călduţă. Apoi înmuiem un prosop pe care îl punem pe faţă.

Această metodă va fi foarte folositoare dacă o repetăm de două sau trei ori pe zi.

De asemenea, iritaţii ale pielii feţei şi gîtului care nu au legătură cu noul corona virus  (acnee, psoriazis sau rozacee), în locurile unde masca se freacă, ar putea fi intensificate din cauza măştii şi a transpiraţiei, din moment ce unii oameni se încălzesc atunci cînd poartă măştile.

În aceste cazuri, dermatologii încurajează oamenii să urmeze instrucţiunile de mai jos.

Să se spele pe faţă cu apă şi săpun, de două ori pe zi;

Să folosească tratamente medicamentoase după cum au fost sfătuiţi de propriul medic;

Să ceară sfatul unui dermatolog dacă apare o nouă iritaţie, sau dacă cea existentă îşi schimbă aspectul ori nu mai reacţionează la tratament.