Pentru orice eventualitate, nu pupați mîțele în bot!

Veste proastă pentru iubitorii animalelor de companie! S-a constatat că pisicile pot contracta SARS-CoV-19 şi îl pot transmite către alte feline. Cercetătorii americani  au luat trei pisici care sufereau de COVID-19 și le-au plasat lîngă alte trei pisici sănătoase. În decursul a trei zile toate pisicile au fost testate pozitiv pentru această infecţie.

Înainte de a trece la detaliile legate de modul în care felinele ar putea fi afectate de această infecţie este necesar să stabilim dacă aceia dintre noi care au pisici ar trebui să păstreze distanţa socială faţă de acestea. Din fericire, cercetătorii explică faptul că dacă în ultimele luni contactul pe care noi şi pisicile le-am avut cu alţi oameni/animale a fost limitat, atunci sîntem în siguranţă şi nu ar trebui să ne fie frică. Totuşi, dacă noi sau pisicile prezentăm simptome asociate infecţiei cu COVID-19, atunci ar trebui să păstrăm distanţa faţă de cei cu care locuim.

Cercetătorii de la Universitatea Wisconsin explică faptul că niciuna dintre pisicile care au fost incluse în studiu nu a prezentat simptome de infecţie pentru cel puţin 24 de ore de la inocularea iniţială. Iar în cazul în care felinele prezintă simptome, acestea tind să aibă manifestări moderate.

Datele din studiu sînt susţinute de ştirile despre felinele de la Grădina Zoologică Bronx, care deşi infectate prezentau un comportament obişnuit şi, după cum explicau cei care au grijă de sănătatea acestora, urmau să se recupereze în mod complet.

În prezent, este neclar dacă pisicile pot să îşi infecteze stăpînii, totuşi Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din SUA explică faptul că a înregistrat un caz în care o pisică a fost infectată de către stăpînul ei, dar fără a infecta şi o a doua pisică din locuinţă. Din fericire, cercetătorii sînt de părere că pisicile nu sînt foarte contagioase pentru alte pisici din preajma lor.

Oamenii de ştiinţă care au realizat experimentul spun că datele adunate de ei nu înseamnă că noul coronavirus poate fi transmis de la animale la oameni sau invers.

Asociaţia de Medicină Veterinară Americană a declarat într-un comunicat că doar pentru că un animal poate fi infectat în mod deliberat într-un laborator nu înseamnă că va fi uşor infectat cu acelaşi virus în condiţii naturale.

Experţii spun că pentru orice eventualitate este bine ca proprietarii de animale de companie să nu le sărute şi să păstreze suprafeţele curate pentru a reduce şansele de a lua orice fel de virus pe care acestea l-ar putea purta.