Relaxare: cine și ce a înțeles

 

Stan Lipcanu

 

Dacă tot vrem să ascultăm specialiștii, haideți, așadar, să-i ascultăm. Uneori însă, ceea ce ne spun specialiștii nouă nu ne place și atunci obișnuim să-i scoatem din rîndurile specialiștilor. Dacă specialistul nu te lasă să mergi la Blajini, e specialist rău și creștin aproximativ. Dacă specialistul mai zăbovește cu HORECA, ăsta nu e specialist, e terorist.  Vorbim de relaxarea restricțiilor. Orice-am zice însă,  mai bun specialist în ale epidemiologiei decît șeful ANSP, Nicolae Furtună, nu găsim. Omul specialist obișnuiește să ne strice dispoziția și să ne încarcereze în casă. Se alege omul cu un blestem general, atît din partea popilor, cît și din partea fotbaliștilor, dar dl Furtună spune franc ce are de spus, rămînînd onest în ale meseriei.

 

„Curînd o să discutăm și am putea reveni la impunerea restricțiilor. O să examinăm minuțios situația. Săptămîna trecută a fost una neagră pentru noi, cu cel mai mare număr de cazuri înregistrate – 1.153, săptămîna cu cele mai multe decese înregistrate – 45. Iar la debutul săptămînii curente avem circa 260 de pacienți în stare gravă și peste 20 de persoane conectate la aparatele de respirație asistată”, a declarat directorul ANSP.

Furtună susține că populația interpretează greșit noțiunea de „relaxare a restricțiilor”.

„Relaxare a însemnat, în viziunea specialiștilor, ieșirea din „închistare”, dar cu COVID-ul alături. Noi ieșim din cei patru pereți care ne-au obosit, dar atunci cînd ieșim trebuie să ținem cont că virusul este. Cînd ne desfășurăm activitățile,  ținem cont de faptul că COVID-ul ne urmărește”, spune Furtună și menționează că în mai multe domenii de activitate, unde a fost relansată activitatea, se înregistrează cazuri noi de infecție, ca urmare a nerespectării regulilor.

„Dacă am zis că se relansează activitatea în frizerii, începînd cu un domeniu îngust ca ulterior să-l putem extinde, știu în felul următor: COVID-ul mă paște, port mască eu, poartă clientul și țin cont de toate recomandările autorităților. Nu! Iată ca rezultat avem deja primii frizeri infectați.

Toată lumea întreabă cînd relaxăm cursele avia? Nu le-am relaxat încă, dar s-au desfășurat curse charter, care au adus conaționalii noștri care și de pe unde – avem deja aviatori infectați. Am relaxa restricțiile ce țin de transportul public – avem și casieri, și conductori infectați”, constată Nicolae Furtună.

„Deci, oamenii n-au tras concluzia necesară. Relaxare înseamnă ieșirea din găoace, dar ținînd cont că mă paște răutatea de COVID. Și lumea n-a înțeles, din păcate, acest lucru”, spune șeful ANSP, care s-a arătat nemulțumit de faptul că populația continuă să poarte incorect măștile, să formeze aglomerații în transportul public și să se întrunească în număr mare, motiv ce ar influența numărul mare de cazuri noi de COVID-19.

Nicolae Furtună a subliniat că evoluția indicatorilor epidemiologici sus-menționați ar putea impune reexaminarea deciziilor luate cu referire la relaxarea restricțiilor.