Europa anunță noi măsuri de relaxare

Franţa intră în a doua etapă de relaxare. De astăzi se deschid şcolile, liceele, parcurile, piscinele, terasele şi restaurantele. În ultimele 24 de ore, Spania nu a înregistrat nici un deces, iar Italia a raportat cele mai puţine noi cazuri de COVID-19 din ultimele trei luni. Organizaţia Mondială a Sănătăţii vine cu precizări şi susţine că nu există dovezi care să arate că noul Coronavirus îşi pierde din putere, după ce un medic Italian a afirmat acest lucru.

Barurile s-au redeschis ieri şi în Finlanda şi Norvegia, în timp ce în Olanda restaurantele şi cafenelele îşi pot relua serviciile, dar cu respectarea regulilor de distanţare fizică.

În Spania, 70% din teritoriu a trecut de ieri în faza a doua de relaxare a restricţiilor, în timp ce câteva insule au intrat în faza a treia. Tot de ieri, elevii au revenit la şcoală, însă în clasă nu au voie să intre mai mult de 15 copii.

Totodată, Spania a anunţat pentru ultimele 24 de ore o nouă scădere a numărului contaminărilor de COVID-19 şi zero decese.

Veşti bune vin şi din Italia, unde s-a înregistrat cea mai mică creştere zilnică a noilor cazuri de COVID-19, din februarie. Regiunea cea mai afectată rămâne Lombardia, unde au decedat cei mai mulţi italieni – peste 16 mii.

De mâine se redeschide circulaţia între cele 20 de regiuni din Italia, dar şi frontierele externe ale ţării pentru cetăţenii statelor din Uniunea Europeană şi din spaţiul Schengen.

Marea Britanie a ajuns la aproape 40 de mii de morţi şi este cea mai afectată ţară din UE. De ieri, însă, elevii din şcolile primare au revenit  la cursuri.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi alţi experţi subliniază că nu există dovezi care să arate că noul Coronavirus îşi pierde din putere, aşa cum susţine un medic italian, şi a îndemnat oamenii să respecte măsurile impuse de autorităţi.

„Nu există date care să arate că noul Coronavirus s-a schimbat semnificativ. În ceea ce priveşte transmisibilitatea, aceasta nu s-a schimbat şi nici din punct de vedere al gravităţii nu s-a schimbat”, a menţionat Van Kerkhove, epidemiolog OMS.

În Statele Unite, unde protestele iau amploare, numărul deceselor de COVID trece de 106 mii.

Ministerul Sănătăţii din Rusia a aprobat un medicament  pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19.

„Se numeşte „Avifavir” şi din 11 iunie va fi livrat în toate spitalele. Pacienţii care au luat acest medicament şi-au revenit de două ori mai repede”, a comunicat Kirill Dmitriev, şeful Fondului Rusesc pentru Investiţii Directe.

În acelaşi timp, la Moscova s-au redeschis centrele comerciale şi alte unităţi pentru deservirea populaţiei. Totodată, edilul capitalei ruse a prelungit regimul de autoizolare până în 14 iunie. Acesta permite însă moscoviţilor să iasă la plimbare, în aer liber doar de trei ori pe săptămână, după un grafic stabilit pentru fiecare cartier şi bloc de locuinţe în parte.